Open edX, geçen ay en güncel sürümü olan “Koa” sürümünü yayınlamasıyla dikkatleri yeniden üstüne çekti. Yeni sürümle birlikte birçok yeni özelliğin yayına alındığı duyuruldu.
Yazıma Koa sürümünün de vesilesiyle Open edX’e çıkardığı sürümlerle ne gibi yenilikler geliyor, genel bir bakış çerçevesinde devam edeceğim. Hali hazırda Ali Işıngör’ün Koa’nın yeniliklerine ve güncellenen Open edX logosuna değindiği bir blog yazısı var, okumanız için buradan yönlendiriyorum.
Takip edenler çok iyi biliyordur ki, Open edX her yeni sürümüyle birlikte “şu olsaydı aslında çok iyi olurdu!” dediğimiz özellikleri de beraberinde getiriyor. Nokta atışını çok iyi yapması, bizim diğer sürümü heyecanla beklememize sebebiyet veren etkenlerden oluyor. Koa sürümünü de aynen böyle karşıladık. Hatta 17 Aralık’ta Open edX’in düzenlediği Koa sürümü yenilikleri Online Meetup’ında biz de oradaydık. Kaydını izlemek için buradan ulaşabilirsiniz.
Koa sürümünden önce
Koa sürümünden önce yapılan güncellemelerle, en çok beklenen özelliklere biraz değinmek gerekirse; çok dilli sertifikalar, ders açılış sayfası ve kontrol listeleri, LMS üzerinden Studio ortamına erişim ve açık dersler gibi pek çok yenilik eklenmişti. Bu yeniliklerin biz eğitimcilere sağladığı faydalara da Hilal Güngör, Juniper sürümü için ele aldığı blog yazısında eğitimci paradigmasıyla değinmişti. Eğitimciyseniz buradan bakmanızı öneririm.
Bu güncellemelerden özellikle Studio tarafında yapılan yenilikler, eğitimcilerin işini epey kolaylaştırdı diyebilirim. Studio ortamında bileşen adlandırma, birim oluşturma ve öğrenme sırası gezinme gibi sık yapılan eylemler eğitimciler için daha kolay hale getirildi. Güncellemelerle beraber gelen yeni içerik oluşturma ve yazma hızını iyileştiren bu yenilikler, eğitimcilere büyük kolaylık sağladı.
Koa sürümüyle birlikte gelenler
Open edX’in en güncel sürümü Koa’nın yayınlanmasıyla birlikte birçok yeni özellik yayına alındı. Open edX Koa sürümü, öğrenciler, ders ekipleri ve geliştiriciler için de yenilikler içeriyor. Bunların ayrıntıları henüz yayınlanmadı fakat yayınlandığında buradaki bağlantıda olacak, şimdiden bırakmış olayım. Koa sürümünün öne çıkan yenilikleri arasında:
- Kişiselleştirilmiş öğrenci programları,
- İlerleme kilometre taşları,
- LTI 1.3 desteği
başta olmak üzere birtakım iyileştirmeler de beraberinde geldi. Ek olarak micro frontend altyapısına geçişte ilerleme ve devamlı güvenlik düzeltmeleri sağlamak için de sunucu tabanı Ubuntu 20.04’e yükseltildi. Hatta bu noktada Open edX’ten şöyle bir tavsiye de geliyor: “Operatörlerin, güvenlik düzeltmeleri almaya devam etmek için Koa’ya geçmelerini öneriyoruz.”
Koa sürümünden sonra
Koa sürümünden sonra hangi sürümün çıkacağı, isminin ne olacağı ve hangi tarihte yayınlanacağı da belirlendi. Tarih olarak 9 Haziran 2021’i verdiler. Yeni sürümün kod adı “Lilac” olacak.
Yukarıda bahsettiğim Online Meetup’ta yeni sürüm hakkında “daha fazla topluluk sahipliği” ve “kurulumu yeniden düşünmek” üzerine yenilikler olacağı spoiler’larını yedik.
Lilac isimli bu sürüm için şimdiden heyecanlandık bile, 9 Haziran’ı iple çekiyoruz! 🙂