Open edX, alfabetik sıraya göre isimlendirdiği sürümlerinden Sumac’ı yayınladı. Bu yeni sürümle ilk ilgimizi çeken, kütüphanelerin (Libraries) daha fonksiyonelleştirilmiş olmasıydı.

Sumac sürümünde kütüphanelere eklenen yeni işlevlere baktığımızda, her yetkili kullanıcı kendine ait bir kütüphane oluşturabilmesi ilk gözümüze çarpan özellik oldu.

Sumac sürümünde kütüphane görünümü

Libraries’in yeniden güncellemesi, içerik oluşturma, yönetme ve yeniden kullanma için merkezi bir veri bankası haline getiren bir dizi yeni özellik ve işlevsellik içeriyor.

İçerik oluşturucular, kurs taslağından bağımsız olarak içerik oluşturabilir ve senkronize güncellemelerle bu içeriği istedikleri sayıda kursta yeniden kullanabilirler.

İçerik oluşturucular, tek tek içerik parçalarını bağımsız olarak yeniden kullanabilir veya rastgele sıralanabilen sorulardan oluşan içerik bankaları oluşturabilirler.

Sumac sürümünde kütüphaneler, önceki sürümlerde kullanılan liste görünümü yerine bir Ana Sayfa görünümüne sahip. Arama, filtreleme ve etiket ekleme araçlarıyla gerektiği kadar içerik barındırır. Kullanıcılar ayrıca, kütüphaneler içinde alt kümeler veya içerik koleksiyonları oluşturabilir.

Kapsam

Sumac sürümü, bileşenler oluşturma ve yeniden kullanma, etiket ekleme, arama yapma ve içerik koleksiyonları oluşturma işlevlerini içeriyor. Gelecekteki sürümlerde ise birimleri, alt bölümleri ve bölümleri oluşturma ve yeniden kullanma, içerik veya kursları kütüphanelere aktarma yeteneği ekleneceği belirtilmiş.

Eski Kütüphaneler ile yeni kütüphaneler arasındaki fark ne?

Birçok kütüphaneden bir (veya birkaç) kütüphaneye

Kütüphaneler artık büyük ölçekte içerik türü tutabilir. Bu, istediğiniz kadar video, soru ve metin bloğu anlamına gelir. Artık her sınav veya soru için yeni bir kütüphane oluşturmanıza gerek kalmadı. Hepsini tek bir kütüphaneye yerleştirebilir ve içeriğinizi yönetmek, düzenlemek için kütüphane içindeki Koleksiyonlar gibi yeni araçları kullanabilirsiniz.

Herhangi bir içeriği yeniden kullanın

Kütüphaneler Sumac sürümüyle birlikte artık daha esnek bir yelpazede içerik türlerini yeniden kullanımı destekliyor. Bu, tek tek soruları veya videoları bir veya birçok ders/kursta yeniden kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca öğrencilere rastgele bir dizi soru gösteren bir soru bankası da oluşturabilirsiniz. İçerik kütüphanelerde güncellenebilir ve değişiklikler kurslarla senkronize edilebilir.

Yeni kütüphaneleri kullanabileceğim bazı yöntemler neler?

  • Sınavlar ve rastgele tekrarlı kullanımlar için ihtiyaç duyduğum tüm soru varyantlarını oluşturmak ve düzenlemek için tek bir kütüphane kullanabilirim.
  • Belirli konulardaki içeriği düzenlemek için konuya özel koleksiyonlar oluşturabilirim.
  • Bir giriş metni bloğu oluşturabilir ve bunu ilgili 3 kursta kullanabilirim ve metni güncellediğimde, güncellemeleri merkezi olarak senkronize edebilirim.
  • İçeriğimi düzenlememe yardımcı olması için etiketler kullanabilirim. Örneğin, bir içerik parçasının hangi kullanıcıya veya kuruluşa “ait olduğunu” (Yazar Bob), içeriğin kaynağını (Kaynak MIT PHYS 100), zorluğunu (Kolay; Orta; Zor) ve daha fazlasını belirtmek için bu özelliği kullanabilirim.

Yeni işlevler ve değişiklikler

Mevcut Sınırlamalar

Kütüphanelerin Sumac sürümünün henüz bir MVP olduğunu ve gelecek sürümlerde bu özelliği geliştirmeye ve iyileştirmeye devam etmeyi planladıkları belirtiliyor. Aşağıda, gelecek sürümlerde ele alınacak veya düzeltilecek sınırlamaların bir listesi yer almaktadır:

  • Kütüphaneler henüz Gelişmiş Blokları desteklememektedir. Buna ORA da dahildir.
  • Kütüphaneler statik varlıkları desteklese de, editör içinde bunları eklemek için henüz bir kullanıcı arayüzü yok. OLX düzenleyicisindeki gelişmiş ayarlar aracılığıyla veya bir kurstan kopyalanan bir bileşen aracılığıyla eklenebilirler.

Gelecekteki İyileştirmeler ve Genişletmeler

Sonraki versiyonlarda Kütüphaneler ile ilgili bir takım geliştirmeler hedefleniyor. Bunlardan bazıları:

  • Kitaplıklar ünitelerin, alt bölümlerin ve kısımların oluşturulmasını ve yeniden kullanılmasını destekleyecek.
  • Kitaplıklar iş akışlarının içe aktarılmasını destekleyecek, yani bir kursun tamamı bir Kitaplığa aktarılabilecek.
  • Kurs taslağındaki yeni bir kütüphane senkronizasyon sayfası, içerik güncellemelerini izlemeyi ve yönetmeyi kolaylaştıracak.
  • İçeriğin yeniden kullanımı ve içerik rastgeleleştirme iş akışlarının iyileştirilmesi.

Eski kütüphanelerin taşınması

Eski kütüphaneler özelliğinin bir sonraki Teak sürümünde de destekleneceği ancak 2025 sonunda yayınlanacak Ulmo sürümünde artık terkedileceği, Teak’in bir eski kütüphaneyi yeni kütüphane arayüzüne dönüştürmeyi kolaylaştıracak tek tıklamayla geçiş özelliği içereceği belirtiliyor.

Kaynak: https://docs.openedx.org/en/latest/community/release_notes/sumac/content_libraries_redesign_beta.html#id11

Yeni yorumlara kapalı.